Първият национален конгрес на Българската Асоциация по Миниинвазивна и Роботизирана Хирургия се

...
Първият национален конгрес на Българската Асоциация по Миниинвазивна и Роботизирана Хирургия се
Коментари Харесай

Пловдивска болница е лидер в областта на роботизираната хирургия у нас

Първият национален конгрес на Българската Асоциация по Миниинвазивна и Роботизирана Хирургия се организира в Плевен. На него участваха лекари от цялата страна, както и участници от Съединени американски щати. В рамките на форума се организира и проява на роботизирана хирургия онлайн. 

“Със удовлетворение мога да споделя, че лапароскопската и в последно време роботизираната хирургия бележат бурно развиване и страната ни има с какво да се гордее. Имам достойнството да споделя, че клиниката по хирургия на УМБАЛ  ”Каспела ” в Пловдив, е едноличен водач в региона на роботизираната хирургия в България, като брой и многообразие на оперативните интервенции “, заяви началникът на клиниката проф. доктор Росен Димов, който е и професор към „ Катедра по Специална хирургия “ в Медицински университет – Пловдив.

По неговите думи въпреки огромната финансова тежест, управлението на болничното заведение без колебание е заложило на новите авангардни технологии, което към този момент дава своите плодове. 

„ Всички ние можем доста повече, стига да повярваме в личните си сили “, добави проф. Димов.

Пловдивските експерти съумяха да създадат най-вече роботизирани интервенции в коремната хирургия с робота ДаВинчи в България.  С робота от последно потомство се прави цялостният набор от интервенции в коремната област - при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите видове отворена или лапароскопска хирургия. 

Наблюденията на проф. Димов демонстрират, че преимуществата на системата ДаВинчи за пациентите са доста. 3D камерата на системата разрешава да се видят ясно и да се разпознават и най-малките структури в оперативното поле - кръвоносни съдове, нерви. Образът, който получава хирургът, е “сякаш плува вътре в коремната празнина ”. Суперспециалните принадлежности на системата разрешават такива придвижвания на върха им, каквито са непостижими от никой различен хирургичен инструментариум. Всичко това в комбиниране разрешава пациентът да се възвърне доста по-бързо от интервенцията, с доста по-малко болежка. Да се раздвижи още в същия ден и да се завърне в фамилията си по най-бързия метод.

Съществува и преимущество за обществото и това е бързото възобновяване, което разрешава по-малко скъпи болнични грижи. Липсата на рехабилитация и оживление дава опция на пациента да се върне напълно скоро към трудовите си отговорности и фамилните задължения.

Национална здравноосигурителна каса реимбурсира роботизирани интервенции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека.

Относно плюсовете за хирургичния екип, проф. Росен Димов споделя, че се работи в удобно седнало състояние, с доста добра ергономия. Няма изтощеност, болки в кръста, ставите, главоболие или световъртеж. 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР